Meny

Søskenfoto på Hvalstrand

Når skal vi bestille søskenfotografering?

Mange ønsker seg søskenfoto. Sålenge barna ikke er babyer så trives jeg godt med å fotografere utendørs. Været trenger ikke være fint. Overskyet er supert. Litt regn i lufta gjør ingen ting. Er det kaldt så ber jeg folk kle seg godt. Jakker o.l tar vi av kun akkurat når jeg fotograferer.

Disse 3 gutta møtte jeg på Hvalstrand en kald og grå høstdag. Mange ønsker å fotograferes om sommeren, men faktisk er høsten og vinteren kanskje enda bedre. Om sommeren er lyset skarpere, og sola gir harde kontraster. Den lave vintersola, derimot, er lettere å jobbe med i motiver. Den tilfører varme i bildene uten å brenne ut lyse partier i motivene (overeksponert). Det gyldne høstløvet i steintrappa røper hvilken årstid bildet er tatt. Utover det er motivet tidløst i form av at det ikke er en årstid som utmerker seg.

Jeg anbefaler å bestille fotografering høst og vinter! Alternativt er vår og sommer veldig fint på ettermiddag/kveldstid. Idet sola går ned er det som regel alltid et deilig lys.

Hva skal vi ha på oss?

Jeg ber ofte folk om å kle seg casual. Olabukser funker fint. Klær i duse farger tar ikke for mye oppmerksomhet. Plagg med kraftig mønster og striper bør unngås da det også tar mye oppmerksomhet. Jeg vil at ansiktene skal være i fokus, og da er det lurt med ro i motivet ellers. Klærne til gutta på disse bildene har blå-og gråtoner. Den tredje gutten har burgunder genser. Jeg liker godt at det er en farge som bryter litt med fargene ellers i motivet. Bildene er fortsatt behagelige å betrakte.

Hvordan få til søskenfoto med naturlige uttrykk

For å få gode bilder med naturlige uttrykk så ønsker jeg at bildene skal være minst mulig oppstilte. Av tekniske årsaker så må gutta holde seg samlet og noenlunde på linje ved siden av hverandre. På den måten blir det oppstilt, men da blir det ekstra viktig at ansiktsuttrykkene ikke er av typen «smil til kamera». Alle trenger heller ikke se i kamera. Det blir ofte en fin dynamikk når ikke alle ser i kamera. For å få frem naturlige uttrykk så snakker jeg hele tiden med de jeg fotograferer. Jeg stiller spørsmål i alle mulige varianter; hva skal dere ha til middag i dag?, hva er favorittgodteriet deres?, promper lærerne på skolen?, er dere gode venner? etc. På den måten flyttes fokus vekk fra «smil til kamera». Fokus blir å svare på mine spørsmål, og som regel så kommer det raskt latter og naturlige smil. Da blir det fine søskenfoto.

Jeg treffer mange familier. Jeg setter av inntil 90 minutter og rekker da både å fotografere søsken samlet og portretter av hver og en. I en del tilfeller ønsker foreldre også å være med på bilder. Det blir gode og  bilder med variasjon. Familier opplever dette som en annerledes og hyggelig aktivitet.